gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane kotleciki drobiowe z dodatkiem fasolki szparagowej podaję z ziemniakami i surówką na obiad.

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową

Składniki:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • garść fasolki szparagowej
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa un. Kucharek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową

ETAP 1:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową
Obraną fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Fasolkę szparagową obieramy - odcinamy końcówki, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli (ok. 1/2 łyżeczki) do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową
Pokrojony filet z kurczaka przekładamy do miski.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

ETAP 3:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową
Pokrojoną na kawałki fasollkę dodajemy do mięsa.

Ugotowaną fasolkę kroimy na małe kawałki i dodajemy do fileta.

ETAP 4:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową
Do mięsa i fasolki dodajemy koperek,mąkę, jajka i przyprawy.

Koperek płuczemy i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do kurczaka oraz przyprawę un. Kucharek. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Kotleciki drobiowe z fasolką szparagową
Kolteciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor.

Masę nabieramy łyżką i wykładamy na rozgrzany tłuszcz formując kotleciki. Smażymy na jasno brązowy kolor z obu stron.