WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Kotleciki mielone z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste i mięciutkie kotleciki mielone z dodatkiem startej na tarce cukinii. Idealne na obiad dla dzieci i dorosłych.

Kotleciki mielone z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z cukinią

 

  • Ok. 500g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 200g cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czerstwa kajzerka
  • Mleko do namoczenia bulki
  • Sol, pieprz
  • Szczypta majeranku
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z cukinią

ETAP 1:

Mięso zmielić razem z cebulą. Cukinię obrać, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Z masy formować małe kotleciki i panierowac je w mące.

Smażyć na oleju z każdej strony. Wyłożyć na talerz. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Kotleciki mielone z cukinią
Kotleciki mielone w trakcie smażenia na patelni
Kotleciki mielone z cukinią
Uformowane kotleciki ułożone na patelni na gorącym oleju
Kotleciki mielone z cukinią
Wymieszana masa mięsna na kotleciki mielone
Kotleciki mielone z cukinią
Starta cukinia dodana do zmielonego mięsa