WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne i mięciutkie pulpeciki wieprzowe podsmażone a następnie duszone w sosie ze świeżych pomidorów ze śmietaną.

Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów

 

  • 600 g karkówki
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Ok. 10 średnich pomidorów
  • Kilka łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • Listek laurowy
  • Natka pietruszki i koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów

ETAP 1:

Mięso zmielić z połową cebuli maszynce do mięsa. Wymieszać z musztardą, majonezem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Zblendować na sos. Przelać do pulpetów. Uzupełnić wodą aby zakryć pulpeciki. Dodać przyprawy i natkę. Gotować ok. 30 minut. Dodać śmietanę i dusić jeszcze ok 20 minut. Można zagęścić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną.

Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.

Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów
Pulpeciki wieprzowe po uduszeniu w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów
Zblendowane pomidory i przyprawy dodane do pulpetow
Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów
Sparzone i obrane pomidory zblendowane na sos
Pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów
Uformowane pulpety wieprzowe obtoczone w mące