Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mielone z cukinią i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki mielone z warzywami to alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Dodatek warzyw sprawia że kotlety są soczyste i kolorowe.

Mielone z cukinią i porem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone z cukinią i porem

 

Sposób przygotowania:

Mielone z cukinią i porem
Cukinie zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć. Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.

Do mielonego mięsa dodać odciśniętą cukinię, bułkę, por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

Formować kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Mielone z cukinią i porem
starte cukinie oprószyć solą, wymieszać, odcisnąć.
Mielone z cukinią i porem
Pokrojony por podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Mielone z cukinią i porem
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z mięsem.
Mielone z cukinią i porem
Z masy mięsnej formować dowolnej wielkości kotleciki.
Mielone z cukinią i porem
Obtaczać w płatkach, rumienić na oliwie.

Tagi:

danie mięso