Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z brązowego ryżu i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kotleciki możemy podać z dowolnym sosem,ja podałam z koperkowym.Jest to smaczna propozycja na bez mięsny obiad.

Kotleciki z brązowego ryżu i warzyw

Składniki:

Kotleciki z brązowego ryżu i warzyw

 

  • 2 woreczki brązowego ryżu ( po 10 dag każdy)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • łyżka posiekanego koperku ( świeżego,mrożonego lub świeżego)
  • łyżka bułki tartej

 

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z brązowego ryżu i warzyw
Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu,następnie dokładnie osączmy i studzimy. Warzywa obieramy,myjemy,przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Wyjmujemy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ryż i warzywa przekładamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy bułkę tartą i koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Masę dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Z przepisu wychodzi około 10-12 kotlecików.