migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotleciki z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne kotleciki z kalafiora w sam raz na letni obiadek bez mięsa. Kotleciki świetnie smakują też na zimno.

Kotleciki z kalafiora Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki z kalafiora

 

  • 1 duży kalafior (ok 700g juz gotowych różyczek bez głąba i liści)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Ugotowanego kalafiora dobrze osączyć i wystudzić. Następnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, 4 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać (masa jest nieco rzadka ale bo obtoczeniu w bułce ładnie sie trzyma).

Z masy uformować płaskie kotleciki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie surówka z kalarepki i pieczone ziemniaczki.
Kotleciki z kalafiora
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Ugotowanego kalafiora dobrze osączyć i wystudzić.
Kotleciki z kalafiora
Następnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, bułkę tartę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotleciki z kalafiora
Z masy uformować płaskie kotleciki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej.
Kotleciki z kalafiora
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
Kotleciki z kalafiora
Pyszne i proste kotleciki z kalafiora