ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Panierka z paluszków solonych jest smaczna alternatywa dla tartej bułki jeśli jej zabraknie, a mają być kotlety schabowe.

Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych

 

  • paluszki solone 100 gram opakowanie,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • kotlety schabowe bez kości 5 sztuk,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka,
  • smalec 15 dag

 

  • mizeria: ogórki zielone 3 sztuki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • jogurt naturalny 380 gram

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych
Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze je zmiksować, wysypać na talerz i wymieszać z mąką.

Kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem, każdy kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z pieprzem mielonym tymiankiem, olejem-panierka lepiej się trzyma przy smażeniu, obtaczać w panierce.

Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu.

Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać.

Kotlety podać z ziemniakami, mizerią.
Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych
Paluszki solone dobry zamiennik tartej bułki.
Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych
Soli nie trzeba dodawać, paluszki są dość mocno solone.
Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych
Na smalcu kotlety scvhabowe maja najlepszy smak.
Kotlet schabowy w panierce z paluszków solonych
Duszone po smażeniu sa bardziej soczyste i kruche.