BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Najprostsze kotlety schabowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam najprostsze ,szybkie nieskomplikowane a za razem bardzo smaczne kotlety schabowe, które bardzo często goszczą na moim stole.Właśnie dzisiaj dzień schabowego więc i na moim stole go nie zabrakło.

Najprostsze kotlety schabowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Najprostsze kotlety schabowe

 

  • kotlety schabowe 4 szt,
  • mleko 1 szkl,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa uniwersalna,
  • czosnek niedźwiedzi odrobina ( nie koniecznie),
  • bułka tarta do panierowania + 2 łyżki mąki pszennej,
  • jajka 2 + 4 -5 łyżek mleka,
  • masło klarowne do smażenia,
  • Dodatkowo;
  • Ugotowane, ugniecione z masłem ziemniaczki,
  • surówka z kapusty kiszonej,

Sposób przygotowania:

Najprostsze kotlety schabowe
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem następnie zamoczyć na 2 godziny w mleku wraz z obraną pokrojoną w piórka cebulą.

Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.

Kotlety natrzeć przyprawami a także oprószyć czosnkiem niedźwiedzim ( nie koniecznie).

Do pierwszego naczynia wbijamy i rozmącamy jajka , dolewając kilka łyżek mleka.

Dodajemy sól i pierzu nie (za dużo) i mieszamy widelcem, aż wszystko nam się połączy. 

Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą połączoną z niewielką ilością mąki.

Kotlety najpierw obtaczamy w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. 

Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.
Najprostsze kotlety schabowe
Kotlety schabowe po odsączeniu nacieramy przyprawami
Najprostsze kotlety schabowe
Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka oraz niewielką ilością soli i pieprzu
Najprostsze kotlety schabowe
Kotlety obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej
Najprostsze kotlety schabowe
Opanierowane kotlety wkładamy na rozgrzane masło klarowne
Najprostsze kotlety schabowe
Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron
Najprostsze kotlety schabowe
Gotowe podajemy z ziemniakami oraz surówką