Sposób przygotowania:
Zupa botwinkowa
1. Gotujemy wywar mięsny lub warzywny według uznania.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do wywaru.
3. Botwinkę myjemy. Młode buraki i łodygi kroimy w drobną kosteczkę i zagotowujemy w osobnym garczku do miękkości. Dodajemy do wywaru.
4. Zakwaszamy zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
5. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do wywaru.
3. Botwinkę myjemy. Młode buraki i łodygi kroimy w drobną kosteczkę i zagotowujemy w osobnym garczku do miękkości. Dodajemy do wywaru.
4. Zakwaszamy zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
5. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.