edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosenna zupa z młodziutkich buraczków z dodatkiem ziemniaków. Prosta i smaczna zupa, dobrze smakuję z gotowanymi jajkami i koperkiem.

Zupa botwinkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
1. Gotujemy wywar mięsny lub warzywny według uznania.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do wywaru.

3. Botwinkę myjemy. Młode buraki i łodygi kroimy w drobną kosteczkę i zagotowujemy w osobnym garczku do miękkości. Dodajemy do wywaru.

4. Zakwaszamy zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

5. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa botwinkowa
Botwinkę myjemy kroimy drobno buraczki i łodygi i zagotowujemy
Zupa botwinkowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Zupa botwinkowa
Do wywaru dodajemy buraczki i zakwaszamy i dodajmy śmietanę