BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety schabowe inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne kotlety schabowe ,przygotowane inaczej jak te tradycyjne. Kotlety tak przygotowane na pewno zaskoczą rodzinkę i szybko znikną z talerza. Takie kotlety mogą być podane na świąteczny obiad.

Kotlety schabowe inaczej Więcej zdjęć (16)

Składniki:

Kotlety schabowe inaczej

 

  • Schab beż kości około 600 g,
  • sól i pieprz,
  • pieczarki 300 g,
  • cebula 2 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • olej 2 -3 łyżki,
  • ser żółty około 200 g,
  • Do panierowania;
  • mąka 3 łyżki,
  • bułka tarta,
  • jajka 2 szt + szczypta soli,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe inaczej
Schab bez kości pokroić na trochę grubsze kotlety, opłukać osuszyć.

Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca, rozłożyć, nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur. Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.

Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.

Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera, przykryć drugą częścią kotleta.

Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli, do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.

Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.

Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.

Podajemy na przykład z frytkami.
Kotlety schabowe inaczej
Kotlety schabowe (ciut grubsze jak za zwyczaj) nacinamy ale nie do końca
Kotlety schabowe inaczej
Po nacięciu rozbijamy z jednej i drugiej strony nacieramy solą i pieprzem i odkładamy
Kotlety schabowe inaczej
Pieczarki po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach
Kotlety schabowe inaczej
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę
Kotlety schabowe inaczej
Starte pieczarki wkładamy na dobrze rozgrzany olej ,skrapiamy lekko cytryną ,dodajemy przyprawy oraz pokrojoną cebulę
Kotlety schabowe inaczej
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
Kotlety schabowe inaczej
Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić
Kotlety schabowe inaczej
Na przygotowane kotlety schabowe nałożyć farsz z pieczarek na pieczarki nałożyć starty ser
Kotlety schabowe inaczej
Farsz nałożony na połowę kotleta a drugą połową kotleta przykrywamy farsz
Kotlety schabowe inaczej
W misce rozbełtać 2 jajka z odrobiną soli, do drugiej miski wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą
Kotlety schabowe inaczej
Kotlety panierujemy w mace
Kotlety schabowe inaczej
Następnie w rozbełtanym jajku
Kotlety schabowe inaczej
Na końcu panierujemy w bułce tartej
Kotlety schabowe inaczej
Gotowe panierowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, po lekkim zrumienieniu zmniejszamy płomień
Kotlety schabowe inaczej
Gotowe podajemy na przykład z frytkami