Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe inaczej
Schab bez kości pokroić na trochę grubsze kotlety, opłukać osuszyć.
Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca, rozłożyć, nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur. Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera, przykryć drugą częścią kotleta.
Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli, do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.
Podajemy na przykład z frytkami.
Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca, rozłożyć, nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur. Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera, przykryć drugą częścią kotleta.
Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli, do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.
Podajemy na przykład z frytkami.
gusia1000