Sposób przygotowania:
Kotlet w płatkach kukurydzianych.
Filet z kurczaka należy umyć, przekroić na mniejsze części, usunąć zbędne błonki i lekko rozbić na kotlety (najlepiej w woreczku foliowym, aby nie uszkodzić mięsa). Następnie należy doprawić mięso z dwóch stron solą i pieprzem. Na jeden talerz należy wysypać mąkę, a na drugim roztrzepać widelcem jajko. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, który kładziemy na desce do krojenia, nakładamy na to kuchenną ściereczkę (dzięki temu nie rozerwiemy woreczka) i trzymając za końcówkę woreczka rozbijamy płatki za pomocą wałka. Rozdrobnione płatki wysypujemy na trzeci talerz. Rozbite i doprawione filety panierujemy z dwóch stron w mące, następnie w jajku i na końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia można posypać kotlety startym na tarle (na małych oczkach) serem żółtym i przykryć na minutkę patelnie przykrywką. Smacznego!
MARIA66