Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej. Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku.

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
  • sól ziołowa/prowansalska
  • pieprz

Panierka:

  • 2 jajka
  • płatki drożdżowe

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych

Mięso:

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych
Mięso można doprawić według własnego smaku.

Piersi należy umyć oraz osuszyć i następnie przeciąć na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i dokładnie natrzeć za pomocą przypraw.

Panierowanie:

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych
Ja kotlety panierowałam podwójnie ale można pojedynczo.

Kotleciki kolejno obtoczyć w roztrzepanych jajkach, płatkach drożdżowych i po raz kolejny w jajkach oraz w płatkach.

Smażenie:

Kotlety drobiowe w panierce z płatków drożdżowych
Czas smażenia zależy od grubości kotletów.

Kotlety smażyć na z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem.