edyta337

edyta337

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Cukinia z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na nadziewaną cukinie kurczakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą to szybkie i lekkie danie na obiad, kolację lub lunch do pracy. Wszystkie składniki znajdziemy w sklepie przez cały rok.

Cukinia z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

Składniki:

Cukinia z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

 

  • 1 cukinia
  • 70 g kaszy orkiszowej
  • 1 filet z kurczaka
  • Kilka sztuk pomidorów suszonych
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Ser mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
  • Przyprawa do kurczaka
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą
1. Kasze orkiszową gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Cukinie kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ i doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 min.

3. Filet z kurczaka myjemy, kroimy i podsmażamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka.

4. Pieczarki i cebulę podsmażamy razem, doprawiamy odrobinę solą i pieprzem.

5. Wszystkie składniki łączymy razem: kaszę orkiszową, podsmażonego kurczaka, pieczarki, cebulkę oraz pokrojono drobno suszone pomidory. Nadziewamy nimi cukinię, a na wierz układamy ser mozzarella.

6. Wkładamy cukinie ponownie do piekarnika na około 10 min., aż się ser roztopi.