kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Siekane kotlety z piersi kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na siekane kotlety z piersi kurczaka w cieście serowym z papryką, pieczarkami i koperkiem. Polecam.

Siekane kotlety z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Siekane kotlety z piersi kurczaka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki z czubkiem tartego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1 pieczarka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju - do smażenia warzyw
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Siekane kotlety z piersi kurczaka
Przyprawy wsypujemy do miseczki, mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kosteczkę. Posypujemy przyprawami ( 1 łyżeczkę zostawiamy do ciasta), mieszamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarkę i czosnek kroimy w kosteczkę, koperek myjemy i kroimy na drobno. Pokrojone warzywa i pieczarki przesmażamy na oleju.
Do miski wkładamy jajka, przyprawy, majonez, tarty ser, mąkę, jogurt i mieszamy. Dodajemy przesmażone warzywa i wkładamy pokrojone mięso, koperek, mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Pokrojoną pierś z kurczaka posypujemy przyprawami.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Pieczarki i paprykę kroimy w kosteczkę a koperek na drobno.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Pokrojoną paprykę i pieczarki oraz czosnek przesmażamy na oleju.
Siekane kotlety z piersi kurczaka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.