Sposób przygotowania:
Menemen po polsku z leśnymi grzybami
Cebule siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę drobno siekamy.
Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty.
Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Redukujemy aż większość płynu z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy.
Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty.
Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Redukujemy aż większość płynu z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy.
SylaUla