kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Menemen po polsku z leśnymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny turecki menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki, bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim Wschodzie danie śniadaniowe.

Menemen po polsku z leśnymi grzybami

Składniki:

Menemen po polsku z leśnymi grzybami

podstawowe

  • 2 łyżki oliwy
  • średnia biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka chili
  • około 300g leśnych grzybów
  • 2 średnie pomidory
  • 2 jajka
  • oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
  • ½ pęczka i pietruszki

Sposób przygotowania:

Menemen po polsku z leśnymi grzybami
Cebule siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę drobno siekamy.

Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. 

Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty.

Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.

Redukujemy aż większość płynu z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.

W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy.