edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Expressowa Pizza z patelni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli często masz ochotę na pizze i chcesz szybko i prosto ją przygotować ten przepis jest dla ciebie. Smaczna i szybka pizza na patelni, która smakuje równie wyśmienicie jak pieczona w piekarniku.

Expressowa Pizza z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Expressowa Pizza z patelni

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki najlepiej typu 00
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • Łyżka oliwy
  • Sól – pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Expressowa Pizza z patelni

ETAP 1:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski i dodajemy sól i mieszamy.
2. Drożdże rozprowadzamy w 100 ml ciepłej wody i dodajemy do przesianej mąki i dodajemy resztę wody czyli 200 ml i łyżkę oliwy.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkujemy na kształt patelni.

Dodajemy ulubione dodatki do pizzy i smażymy

1. Rozwałkowane ciasto kładziemy na zimną, nasmarowaną oliwą patenie i zapalamy delikatny ogień pod patelnią, czekamy aż nam się spód delikatnie zarumieni i przekładamy na drugą stronę. Wtedy na pizzy nakładamy: passate, plasterki mozzarreli, podsmażone pieczarki, salami, paprykę i oliwki.
2. Posypujemy wszystko bazylią, oregano i tymiankiem.
3. Przykrywamy wszystko przykrywką i czekamy, aż się ciasto usmaży/upiecze.

Expressowa Pizza z patelni
Uformowane ciasto odkładamy do wyrośnięcia
Expressowa Pizza z patelni
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na kształt patelni
Expressowa Pizza z patelni
Podsmażone pieczarki, pokrojona papryka i ser mozzarella
Expressowa Pizza z patelni
Pomidorowa passata, salami i ciemne oliwki