Sposób przygotowania:
Expressowa Pizza z patelniETAP 1:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski i dodajemy sól i mieszamy.
2. Drożdże rozprowadzamy w 100 ml ciepłej wody i dodajemy do przesianej mąki i dodajemy resztę wody czyli 200 ml i łyżkę oliwy.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkujemy na kształt patelni.
Dodajemy ulubione dodatki do pizzy i smażymy
1. Rozwałkowane ciasto kładziemy na zimną, nasmarowaną oliwą patenie i zapalamy delikatny ogień pod patelnią, czekamy aż nam się spód delikatnie zarumieni i przekładamy na drugą stronę. Wtedy na pizzy nakładamy: passate, plasterki mozzarreli, podsmażone pieczarki, salami, paprykę i oliwki.
2. Posypujemy wszystko bazylią, oregano i tymiankiem.
3. Przykrywamy wszystko przykrywką i czekamy, aż się ciasto usmaży/upiecze.
mocsłodkości
edyta337
Ale zawsze jest patelnia i gaz :) Polecam!
biedroneczki
edyta337
Polecam :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2