Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1036]

Kotlety gyros w papryce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu, a co najważniejsze szybo się przygotowuje i bez smażenia.

Kotlety gyros w papryce

Składniki:

Kotlety gyros w papryce

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 papryki czerwone
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 łyżeczek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Kotlety gyros w papryce

ETAP 1:

Kotlety gyros w papryce

1. Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.

ETAP 2:

Kotlety gyros w papryce

2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Kotlety gyros w papryce

3. Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.

ETAP 4:

5. Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.

6. Smacznego.