BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety mielone z różyczkami kalafiora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam na obiad kotlety mielone w trochę innej wersji,gdyż dodałam do nich ugotowane różyczki kalafiora. Kotlety wyszły pyszne i na pewno jeszcze nie raz takie kotlety będą gościć na moim stole.

Kotlety mielone z różyczkami kalafiora Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone z różyczkami kalafiora

 

  • mięso mielone 300 g,
  • kajzerka namoczona w mleku 1 szt,
  • jajko 1,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego do smaku,
  • bazylia 1/3 łyżeczki,
  • Dodatkowo;
  • kalafior 1/2 szt,

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Kalafiora po oczyszczeniu dzielę na różyczki, które gotuję nie całkiem do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączam na sitku.

Bułkę kajzerkę namaczam w mleku.

Mięso mielone wkładam do miski, dodaję jajko, przyprawy, obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz namoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.

Nabieram większą porcję masy mięsnej, rozpłaszczam w dłoni, nakładam odsączoną różyczkę kalafiora i formuję kotlet obkładając całą różyczkę masą mięsną.

Następnie kotlety panieruję w bułce tartej.

Tak przygotowuje każdą różyczkę kalafiora, aż do wyczerpania masy mięsnej.

Kotlety mielone wkładam na rozgrzany tłuszcz i smażę na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.

Podaję do drugiego dania.
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Mięso wkładam do miski dodaję przyprawy, jajko, pokrojoną cebulę oraz odciśniętą kajzerkę
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Kalafior po ugotowaniu odsączam na sitku
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Nabieram porcję masy rozpłaszczam w dłoni,nakładam różyczkę kalafiora, i formuję kotlet mielony obkładając całą różyczkę kalafiora masą mięsną
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Gotowe kotlety mielone panieruję w bułce tartej
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Smażę na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony