Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z różyczkami kalafiora
Kalafiora po oczyszczeniu dzielę na różyczki, które gotuję nie całkiem do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączam na sitku.
Bułkę kajzerkę namaczam w mleku.
Mięso mielone wkładam do miski, dodaję jajko, przyprawy, obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz namoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.
Nabieram większą porcję masy mięsnej, rozpłaszczam w dłoni, nakładam odsączoną różyczkę kalafiora i formuję kotlet obkładając całą różyczkę masą mięsną.
Następnie kotlety panieruję w bułce tartej.
Tak przygotowuje każdą różyczkę kalafiora, aż do wyczerpania masy mięsnej.
Kotlety mielone wkładam na rozgrzany tłuszcz i smażę na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Podaję do drugiego dania.
Bułkę kajzerkę namaczam w mleku.
Mięso mielone wkładam do miski, dodaję jajko, przyprawy, obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz namoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.
Nabieram większą porcję masy mięsnej, rozpłaszczam w dłoni, nakładam odsączoną różyczkę kalafiora i formuję kotlet obkładając całą różyczkę masą mięsną.
Następnie kotlety panieruję w bułce tartej.
Tak przygotowuje każdą różyczkę kalafiora, aż do wyczerpania masy mięsnej.
Kotlety mielone wkładam na rozgrzany tłuszcz i smażę na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Podaję do drugiego dania.
gusia1000