nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety mielone z groszkiem i musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlety mielone w urozmaiconej wersji z dodatkiem zielonego groszku z puszki oraz dosmaczone musztardą. Takie kotlety będą świetne na obiad w zestawie z ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone z groszkiem i musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z groszkiem i musztardą

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z groszkiem i musztardą
Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego odcedzony z zalewy zielony groszek z puszki oraz musztardę sarepską. Następnie do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać bułkę tartą, wbić jajko oraz dosypać sporą dawkę ziół prowansalskich i suszonej cebuli oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wszystkie składniki umieszczone w misce ręcznie wymieszać. Z wymieszanej masy formować średniej wielkości kotlety, które obtaczać w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety z obu stron na niedużym ogniu. Usmażone mielone można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Mielone można zjadać z dowolnymi dodatkami, ja podawałam je z ugotowanymi ziemniakami, ale będą świetnie smakować także z wszelakimi surówkami, kaszami, ryżem, ulubionymi warzywami, czy z czym kto sobie zażyczy.
Kotlety mielone z groszkiem i musztardą
Mięso mielone z dodatkiem zielonego groszku i musztardy umieszczone w misce
Kotlety mielone z groszkiem i musztardą
Bułka tarta jajko i przyprawy dodane do mięsa mielonego z dodatkiem groszku i musztardy
Kotlety mielone z groszkiem i musztardą
Uformowane kotlety mielone obtaczane w bułce tartej
Kotlety mielone z groszkiem i musztardą
Kotlety mielone podczas ich smażenia na patelni z dodatkiem oleju