Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotlety mielone z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlety mielone niby są banalne, a wystarczy coś do nich dodać i zyskują inny smak. Ja do swoich dodałam suszoną pietruszkę i dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.

Kotlety mielone z natką pietruszki

Składniki:

Kotlety mielone z natką pietruszki

Składniki:

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z natką pietruszki
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Następnie dokładnie masę mięsną mieszamy.

2. Z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju do miękkości z obu stron. Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.