Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczano kalafiorowa z mięsem
Ziemniaki umyć, ugotować al dente. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować również al dente.
Cebulę obrać oraz czosnek. Pokroić drobniutko. Przesmażyć na oleju.
Dodać mięso mielone i smażyć razem mieszając często.
Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego , solą oraz pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć mięso. Przykryć resztą ziemniaków.
Na ziemniaki położyć różyczki kalafiora, posypać tartym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni (góra , dół ) i zapiekać ok 30 minut.
Cebulę obrać oraz czosnek. Pokroić drobniutko. Przesmażyć na oleju.
Dodać mięso mielone i smażyć razem mieszając często.
Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego , solą oraz pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć mięso. Przykryć resztą ziemniaków.
Na ziemniaki położyć różyczki kalafiora, posypać tartym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni (góra , dół ) i zapiekać ok 30 minut.
kasia900