Sposób przygotowania:
Kakaowe pierogi z brzoskwiniamiETAP 1:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski, wymieszać.
ETAP 2:
Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli, miesząc wlewać powoli wodę z masłem.
ETAP 3:
Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
ETAP 4:
Obrane brzoskwinie pokroić w ósemki.
ETAP 5:
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć po cząstce brzoskwini.
ETAP 6:
Krążki ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z dodatkiem śmietany, wymieszanej z cukrem. ( w razie potrzeby pierożki oprószyć cukrem)