SUPERPRZEPIS

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kakaowe pierogi z brzoskwiniami

Pierogi z różnymi owocami to danie, które uwielbiają moi domownicy, więc przygotowuję je bardzo często.

Składniki:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2/3 szkl gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami

ETAP 1:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski, wymieszać.

ETAP 2:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Mąkę połączyć z jajkiem i wodą z rozpuszczonym masłem

Masło rozpuścić w gorącej wodzie.

Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli, miesząc wlewać powoli wodę z masłem.

ETAP 3:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Ciasto zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło

Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.

ETAP 4:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w ósemki.

Obrane brzoskwinie pokroić w ósemki.

ETAP 5:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Na każdy krążek ciasta ułożyć brzoskwinię.

Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, ułożyć po cząstce brzoskwini.

ETAP 6:

Kakaowe pierogi z brzoskwiniami
Pierożki należy bardzo dokładnie zlepić.

Krążki ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z dodatkiem śmietany, wymieszanej z cukrem. ( w razie potrzeby pierożki oprószyć cukrem)