jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki ziemniaczane z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze placki ziemniaczane , to te prosto z patelni. Uwielbiam je. Moje ostatnie wzbogaciłam o cukinie. Są delikatniejsze w smaku i smakują pysznie. Jeśli i wam obrodziła cukinia gorąco polecam!

Placki ziemniaczane z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z cukinią

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,
  • Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z cukinią

ETAP 1

Placki ziemniaczane z cukinią
starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru płynu

Ziemniaki obieramy. Obrane ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki odsączamy na gęstym sicie, tak by pozbyć się nadmiaru płynu. Cebule obieramy i także ścieramy na drobnej tarce.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z cukinią
startą cukinię nasalamy

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie odsączamy ją z powstałej wody.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z cukinią
składniki umieszczamy w misce

Przygotowane ziemniaki, cebulę oraz cukinie umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich mąkę oraz jajka.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z cukinią
masę na placuszki doprawiamy do smaku

Całość mieszamy doprawiając do smaku według uznania.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z cukinią
smażymy placuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ziemniaczano- cukiniowego ciasta. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone szczypiorkiem.