Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z cukiniąETAP 1
Ziemniaki obieramy. Obrane ścieramy na drobnej tarce. Starte ziemniaki odsączamy na gęstym sicie, tak by pozbyć się nadmiaru płynu. Cebule obieramy i także ścieramy na drobnej tarce.
ETAP 2
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie odsączamy ją z powstałej wody.
ETAP 3
Przygotowane ziemniaki, cebulę oraz cukinie umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich mąkę oraz jajka.
ETAP 4
Całość mieszamy doprawiając do smaku według uznania.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ziemniaczano- cukiniowego ciasta. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone szczypiorkiem.
gusia1000