BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1346]

Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, nieskomplikowane danie z ogórka zielonego i mielonego mięsa zaskoczyło moją rodzinkę. Tak przygotowany ogórek smakuje wybornie, a domownicy proszą o dokładkę.

Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym

 

  • Farsz;
  • mięso mielone 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • jajko 1,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • Dodatkowo;
  • ogórki zielone 2,
  • śmietana 12 % 1/2 szkl,
  • mąka 1 łyżeczka,
  • masło lub margaryna około 30 g,

Sposób przygotowania:

Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Farsz;

Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie lecz odciśniętą bułkę, przyprawy do smaku, obraną drobno pokrojoną podsmażoną cebulę oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Ogórki umyć, osuszyć następnie każdy przekroić wzdłuż na polówki, wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Rowki w ogórkach napełnić farszem czyli masą mięsną tak aby wystawała górka.

Nadziane ogórki włożyć do płaskiego rondla lub na patelnię, dodać tłuszcz i wodę, dusić ogórki pod przykryciem do miękkości.

Śmietanę 12 % wymieszać z mąką, podprawić ogórki, zagotować.

Gotowe posypać obficie posiekanym koperkiem zielonym.

Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów, fajnie też smakują z frytkami.
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Bułkę namaczamy w wodzie a następnie odciśnietą dodajemy do mięsa mielonego
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy ,odciśnięta bułkę obraną drobno pokrojoną i podsmazoną cebulę oraz jajko,dokładnie wyrabiamy masę
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Ogórki zielone myjemy,osuszamy.Każdy przekrawamy wzdłuż na połowy i wydrążamy gniazda nasienne
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Powstałe rowki napełniamy masą mięsną,tak aby wystawała niewielka górka
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Nadziane ogórki wkładamy do płaskiego rondla lub na patelnię,dodajemy tłuszcz,podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu i dolewamy wodę,dusimy pod przykryciem do miękkości
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Śmietanę rozmieszać z mąką, a następnie podprawić ogórki i zagotować
Ogórki zielone nadziewane mięsem mielonym
Gotowe obficie posypać posiekanym koperkiem zielonym