Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotlety schabowe z musztardową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche mięso z musztardową nutką. Idealne na niedzielny obiad. Podałam z młodymi ziemniaczkami, mizerią i koperkiem. Polecam.

Kotlety schabowe z musztardową nutą

Składniki:

Kotlety schabowe z musztardową nutą

Na kotlety:

Dodatkowo:

  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z musztardową nutą
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa.

2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony.

3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Podajemy, a ja smacznego życzę. Ja swoje mięso podałam z młodymi ziemniakami, mizerią i koperkiem.



Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie młode ziemniaczki i mizeria.

Mięso dobrze jest porządnie rozbić, będzie idealnie kruche.