Sposób przygotowania:
Chleb na drożdżach ze smażoną cebulką
1. Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,, ruszył''.
2. Cebulka:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy cebulkę, oprószamy ją solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się. Lekko studzimy.
3. Ciasto:
Do mąki dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i cebulkę z tłuszczem, cebulka powinna być ciepła. Następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka, ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto zagniatamy co najmniej 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Do pieczenia:
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
5. Pieczenie:
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony.
6. Podanie:
Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Gdy posolimy cebulkę szybciej się usmaży.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Cebulka dodawana do ciasta powinna być ciepła.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,, ruszył''.
2. Cebulka:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy cebulkę, oprószamy ją solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się. Lekko studzimy.
3. Ciasto:
Do mąki dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i cebulkę z tłuszczem, cebulka powinna być ciepła. Następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka, ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto zagniatamy co najmniej 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Do pieczenia:
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
5. Pieczenie:
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony.
6. Podanie:
Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Gdy posolimy cebulkę szybciej się usmaży.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Cebulka dodawana do ciasta powinna być ciepła.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.