Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, ułożyć na sitku na 15 minut, gdy puści sok, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować odrobiną oliwy i włożyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Piec po 2-3 minuty z jednej strony, ostudzić.
Paprykę bez nasion i cebulę pokropić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, wsypać paprykę, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przygotowane mięso ułożyć plastry bakłażana i paprykę, złożyć na pół, brzegi spiąć wykałaczkami lub zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, ułożyć na sitku na 15 minut, gdy puści sok, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować odrobiną oliwy i włożyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Piec po 2-3 minuty z jednej strony, ostudzić.
Paprykę bez nasion i cebulę pokropić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, wsypać paprykę, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przygotowane mięso ułożyć plastry bakłażana i paprykę, złożyć na pół, brzegi spiąć wykałaczkami lub zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Dinah