Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kotlety schabowe nadziewane papryką i grillowanym bakłażanem są oryginalne, efektowne i bardzo smaczne.

Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, ułożyć na sitku na 15 minut, gdy puści sok, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować odrobiną oliwy i włożyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Piec po 2-3 minuty z jednej strony, ostudzić.

Paprykę bez nasion i cebulę pokropić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, wsypać paprykę, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na przygotowane mięso ułożyć plastry bakłażana i paprykę, złożyć na pół, brzegi spiąć wykałaczkami lub zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. 
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Bakłażana upiec na rozgrzanej patelni grillowej.
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Paprykę i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Na przygotowane mięso ułożyć grillowany bakłażan.
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Na mięso z bakłażanem włożyć porcję papryki.
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami.
Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką
Na rozgrzanej oliwie smażyć z obu stron na złoty kolor.