kamis

kamis

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kotlety z ciecierzycy - Falafel

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciecierzycę gotuj w wodzie 10 min., odcedź i zmiksuj w blenderze, dodaj mąkę, curry, sól i pieprz, i całość wyrób...

Kotlety z ciecierzycy - Falafel

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy - Falafel

 

  • Ilość porcji: 4

 

  • Ciecierzyca puszka - 200 g
  • Kamis Curry - 1 łyżeczka
  • Mąka kukurydziana - 20 g
  • Jajo - 1 szt.
  • Kamis Sól Morska w młynku
  • Kamis Pieprz Czarny mielony
  • Wino wytrawne - 100 ml (7 łyżek stołowych)
  • Kamis Fit up!™ Do zup i duszonych warzyw - 1 op.
  • Oliwa - 150 ml (10 łyżek stołowych)
  • Marchew - 250 g
  • Cukinia zielona - 120 g
  • Dymka - 1 szt.
  • Kiełki mix - 20 g

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy - Falafel
Ciecierzycę gotuj w wodzie 10 min., odcedź i zmiksuj w blenderze, dodaj mąkę, curry, sól i pieprz, i całość wyrób na gładką masę. Formuj niewielkie placuszki i usmaż je na połowie ilości oliwy.

Warzywa pokrój w plastry wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki (julienne). Lekko obgotuj we wrzątku, odcedź.

Rozgrzej resztę oliwy dodaj julienne z warzyw, mieszankę przyprawową Kamis Fit up!™ Do zup i duszonych warzyw, wino i podduś ok. 3-4 min.

Warzywne spaghetti wyłóż na talerz na wierzchu ułóż kotleciki z ciecierzycy (Falafel), udekoruj świeżą dymką i kiełkami.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS