Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kotlety z fasoli i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z dodatkiem ziemniaków puree, warzyw gotowanych i surówek. Atrakcyjność kotletów podniesie dodatek sosu pomidorowego lub grzybowego.

Kotlety z fasoli i mięsa

Składniki:

Kotlety z fasoli i mięsa

 

  • mięso wieprzowe bez kości 30 dag
  • lub wołowina 25 dag
  • słonina 5 dag
  • fasola ugotowana i zmielona 1,5 szkl
  • jaja 1 szt
  • cebula 15 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • posiekana zielona pietruszka 3-4 łyżki
  • bułka tarka 3-4 łyżki

 

  • do smażenia

 

  • olej
  • lub smalec

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z fasoli i mięsa
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając.
Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić. Zmielone mięso wymieszać z ugotowaną i zmieloną fasolą, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub mikserem.
Przyprawić solą i pieprzem
. Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce.
Tępą stroną noża odcisnąć kratkę.
Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Patelnię z usmażonymi kotletami wstawić na kilka minut do piekarnika.