Sposób przygotowania:
Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennejETAP 1:
Na początek przygotować mięso z łopatki tj. pokroić je na mniejsze kawałki i zmielić maszynką do mięsa o drobnym sitku. Do zmielonego całego mięsa wbić całe jajka, dodać wcześniej ugotowany i ostudzony woreczek kaszy jęczmiennej. Dodać również pokrojony szczypior oraz wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
ETAP 2:
Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety z kaszą. Wtedy na dużą patelnię wlać na dnie olej, w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlet i układać na lekko rozgrzanym oleju mi wyszło 10 sztuk. Kotlety smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Kotlety w trakcie smażenia nie rozpadają się.
ETAP 3:
Gdy mamy już usmażone wszystkie kotlety wtedy podlać szklankę przegotowanej letniej wody, wsypać suszone warzywa dla lepszego zapachu dania i wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej, aby kotlety nie były mdłe podczas duszenia. Całość nakryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do wyparowania wody, aż powstanie sos.
ETAP 4:
Uduszone kotlety podałam na listku sałaty oraz surówką ze szczypioru, sałaty i rzodkiewki ze śmietaną na słodko kwaśno.
Surówkę przygotowuję tak: do salaterki wkrajam szczypior z rzodkiewką nasalam następnie rwę umytą sałatę masłową (nie kroję sałaty, bo wtedy jest gorzka), dodaję 2 łyżeczki cukru oraz półtorej łyżki octu całość mieszam następnie dodaję dwie łyżki śmietany 18 % i mieszam.
Takie kotlety można jeść na gorąco jak również na zimno, podawać z bułką lub chlebem, dodatkowo można zrobić ulubiony sos.