Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te wykwintne kotleciki dobrze smakują z sałatą lub tzatzikami do maczania - wtedy stają się sycącym daniem głównym.

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków

 

  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • bułka tarta (do obtoczenia)

 

  • MASA TUŃCZYKOWO – ZIEMNIACZANA
  • 600 g. ziemniaków (ugotować w mundurkach)
  • 3 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
  • 3 duże cebule (pokroić w kostkę)
  • czosnek (w proszku)
  • 10 g. ostrego paprykakremu
  • 2 jajka
  • 60 g. mąki owsianej
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
🔘 Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa ). Tuńczyka wyjąć z puszek, odcedzić, zawinąć do papierowego ręcznika, odcisnąć jak najwięcej płynu i rozdrobnić widelcem. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor.

🔘 MASA TUŃCZYKOWO - ZIEMNIACZANA - do sporej miski włożyć ziemniaki, tuńczyka, podsmażoną cebulę, czosnek, paprykakrem, wsypać mąkę owsianą, wbić jajka i przyprawić solą i pieprzem do smaku ( doprawić zgodnie z własnym upodobaniem ). Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut, a najlepiej na 30 minut. W ten sposób pozwolić bułce tartej z ziemniaków, tuńczyka i surowych jajek, wciągnać nadmiar wody.

🔘 Z masy tuńczykowo - ziemniaczanej uformować okrągłe, płaskie kotlety i obtoczyć je w tartej bułce. Następnie na patelni na rozgrzanej oliwie usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety z tuńczyka są delikatne, miękkie i smakują wyśmienicie.
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
Następnie na patelni na rozgrzanej oliwie usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
Z ciasta tuńczykowo - ziemniaczanego uformować okrągłe, płaskie kotlety i obtoczyć w tartej bułce.
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
Przygotowane składniki dobrze razem wymieszać i ugnieść na ciasto.
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków - tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.