Sposób przygotowania:
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków
🔘 Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa ). Tuńczyka wyjąć z puszek, odcedzić, zawinąć do papierowego ręcznika, odcisnąć jak najwięcej płynu i rozdrobnić widelcem. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor.
🔘 MASA TUŃCZYKOWO - ZIEMNIACZANA - do sporej miski włożyć ziemniaki, tuńczyka, podsmażoną cebulę, czosnek, paprykakrem, wsypać mąkę owsianą, wbić jajka i przyprawić solą i pieprzem do smaku ( doprawić zgodnie z własnym upodobaniem ). Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut, a najlepiej na 30 minut. W ten sposób pozwolić bułce tartej z ziemniaków, tuńczyka i surowych jajek, wciągnać nadmiar wody.
🔘 Z masy tuńczykowo - ziemniaczanej uformować okrągłe, płaskie kotlety i obtoczyć je w tartej bułce. Następnie na patelni na rozgrzanej oliwie usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety z tuńczyka są delikatne, miękkie i smakują wyśmienicie.
🔘 MASA TUŃCZYKOWO - ZIEMNIACZANA - do sporej miski włożyć ziemniaki, tuńczyka, podsmażoną cebulę, czosnek, paprykakrem, wsypać mąkę owsianą, wbić jajka i przyprawić solą i pieprzem do smaku ( doprawić zgodnie z własnym upodobaniem ). Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut, a najlepiej na 30 minut. W ten sposób pozwolić bułce tartej z ziemniaków, tuńczyka i surowych jajek, wciągnać nadmiar wody.
🔘 Z masy tuńczykowo - ziemniaczanej uformować okrągłe, płaskie kotlety i obtoczyć je w tartej bułce. Następnie na patelni na rozgrzanej oliwie usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety z tuńczyka są delikatne, miękkie i smakują wyśmienicie.



