Sposób przygotowania:
kotlety ziemniaczane 6
Ugotowane wcześniej osolonej wodzie ziemniaczki traktujemy ugniataczką:) , w tym czasie , jak będą się studziły, podsmażamy na odrobinie masełka lub oleju kiełbaskę pokrojona w cienkie talarki, kiedy kiełbasa sie przyrumieni, dodajemy również cebulkę, następnie jak się zeszkli, wykładamy wszystko na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu(zbyt tłuste kotleciki nie będą chciały się dobrze kleić później) Kolejna czynność - do ugotowanych ziemniaczków dodajemy kiełbaskę z cebulką, jajko i wszystko łączymy mieszając łyżką(bądź ręką), dodajemy przypraw bądż ulubionych ziół, można dodać natkę pietruszki lub suszony koper, wsypujemy mąke, w takiej ilości by masa nie kleila się zbytnio do rąk, mieszamy i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.