Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To straropolska potrawa. Podawano ją najczęściej podczas świąt, wizyt gości lub uroczystości rodzinnych. To przepis naszych babć, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W wersji nowocześniejszej grzyby suszone można zastąpić pieczarkami.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym

Farsz

Masa ziemniaczana

dodatkowo

  • maka do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Grzyby suszone moczyć przez noc. Odsączyć, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu drobno pokroić. Fasole mung ugotować do miękkości. Osączyć, ostudzić i zblendować. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Połączyć ze sobą grzyby, fasolę mung i cebulę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i przepuścic przez praskę. Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić.

Kolejno formować grubsze placki, na każdy nakładać farsz grzybowy. Uformować z nich kotleciki. Tak uformowane kotlety obtoczyć w mące, lekko ją wklepując w kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Grzyby suszone, namoczone, ugotowane i drobno pokrojone
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Fasola mung ugotowana do miękkości i zblendowana.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Farsz do kotletów z suszonych grzybów i fasoli mung.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Przygotowana masa ziemniaczana do kotletów.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Na każdą porcję ciasta nałożyć łyżkę farszu.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Uformowane kotlety z nadzieniem grzybowym.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Usmażone kotlety najlepiej smakują z suruwką z kiszonej kapusty.