ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety ziemniaczane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety ziemniaczane są bardzo smacznym daniem obiadowym lub na ciepłą kolację, smakują z różnymi sosami i surówkami.

Kotlety ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane
Ziemniaki ugotować nie obrane, wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski.

Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki.

Formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia sosu.
Kotlety ziemniaczane
Smakują doskonale z różnymi sosami i surówkami.
Kotlety ziemniaczane
Ziemniaki można również zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Kotlety ziemniaczane
Sos może byc z grzybów lesnych, mięsny czy zasmażkowy.
Kotlety ziemniaczane
Kotlety można formować owalne , okragłe .