Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to tarta o smaku czekoladowo - pomarańczowym. Jest to słodkie połączenie aromatu kremu czekoladowego i nieco kwaskowego dżemu pomarańczowego. Moim zdaniem to ciasto sprawdzi się doskonale na zimowe popołudnia.

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

Składniki:

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

na ciasto kruche

na krem czekoladowy

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kremu czekoladowego
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g kakao

na krem pomarańczowy

  • 350 g dżemu pomarańczowego
  • 25 g żelatyny

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowo - pomarańczowa
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy. Ciasto obciążamy grochem i folią aluminiową. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i folię i pieczemy kolejne 30 minut ciasto. Studzimy.

Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kakao i krem czekoladowy. Miksujemy.

Krem pomarańczowy : Dżem pomarańczowy lekko gotujemy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.

Krem pomarańczowy smarujemy na chłodnym cieście. Studzimy. Na chłodny krem pomarańczowy smarujemy krem czekoladowy. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.