Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane nadziewane brokułem
Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza.
Uformować krokiety. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją na placuszek i nałożyć farszu z brokuła. Dokładnie zlepić.
Następnie oprószyć bułką oraz ziarnami siemienia i uformować na kształt podłużnego kotleta. U mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk.
Rozgrzać patelnię z olejem. Uformowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Gotowe podałam z sosem czosnkowym i surówką z sałaty lodowej.
Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza.
Uformować krokiety. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją na placuszek i nałożyć farszu z brokuła. Dokładnie zlepić.
Następnie oprószyć bułką oraz ziarnami siemienia i uformować na kształt podłużnego kotleta. U mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk.
Rozgrzać patelnię z olejem. Uformowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Gotowe podałam z sosem czosnkowym i surówką z sałaty lodowej.
madziulka89