Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Przygotować krem maślano - budyniowo - kokosowy:
Z litra mleka odlać około 1,5 szklanki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i żółtkami, cały czas energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do zagotowania, nie przerywając mieszania chwilę gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zakryć folią spożywczą ale co jakiś czas przemieszać budyń aby szybciej wystygł.
W między czasie zmiksować masło z cukrem pudrem (masło o temperaturze pokojowej) na puszystą masę. Do masy maślanej cały czas miksując dodawać porcjami wystudzony zimny budyń. Miksujemy do połączenia masy maślanej z masą budyniową. Na koniec gdy krem gotowy dodajemy wiórki kokosowe i ponownie, ale krótko całość miksujemy.
Przygotowanie ciasta;
Średnią wielkości blaszkę u mnie (31/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (aby papier się nie zsuwał w rogach posmarować masłem). Na papierze układać warstwami herbatniki na przemian z przygotowanym kremem. Ostatnią warstwą powinien być krem który należy posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przygotowanie do 60 minut + chłodzenie
Z litra mleka odlać około 1,5 szklanki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i żółtkami, cały czas energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do zagotowania, nie przerywając mieszania chwilę gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zakryć folią spożywczą ale co jakiś czas przemieszać budyń aby szybciej wystygł.
W między czasie zmiksować masło z cukrem pudrem (masło o temperaturze pokojowej) na puszystą masę. Do masy maślanej cały czas miksując dodawać porcjami wystudzony zimny budyń. Miksujemy do połączenia masy maślanej z masą budyniową. Na koniec gdy krem gotowy dodajemy wiórki kokosowe i ponownie, ale krótko całość miksujemy.
Przygotowanie ciasta;
Średnią wielkości blaszkę u mnie (31/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (aby papier się nie zsuwał w rogach posmarować masłem). Na papierze układać warstwami herbatniki na przemian z przygotowanym kremem. Ostatnią warstwą powinien być krem który należy posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przygotowanie do 60 minut + chłodzenie