BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto bez pieczenia - Raffaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto bez pieczenia, warstwy herbatników przekładane pysznym kremem maślano - budyniowo - kokosowym na pewno posmakuje dużym i tym małym łasuchom. Na jednym kawałku się nie skończy.

Ciasto bez pieczenia - Raffaello Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia - Raffaello

 

  • składniki na krem;
  • mleko 1 litr,
  • żółtka 2 jak małe jajka to 3,
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • cukier 3/4 szkl,
  • cukier waniliowy ,
  • Dodatkowo;
  • masło 200 g,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
  • herbatniki 450 g,

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Przygotować krem maślano - budyniowo - kokosowy:

Z litra mleka odlać około 1,5 szklanki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i żółtkami, cały czas energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do zagotowania, nie przerywając mieszania chwilę gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zakryć folią spożywczą ale co jakiś czas przemieszać budyń aby szybciej wystygł.

W między czasie zmiksować masło z cukrem pudrem (masło o temperaturze pokojowej) na puszystą masę. Do masy maślanej cały czas miksując dodawać porcjami wystudzony zimny budyń. Miksujemy do połączenia masy maślanej z masą budyniową. Na koniec gdy krem gotowy dodajemy wiórki kokosowe i ponownie, ale krótko całość miksujemy.

Przygotowanie ciasta;

Średnią wielkości blaszkę u mnie (31/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (aby papier się nie zsuwał w rogach posmarować masłem). Na papierze układać warstwami herbatniki na przemian z przygotowanym kremem. Ostatnią warstwą powinien być krem który należy posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Przygotowanie do 60 minut + chłodzenie
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Przygotowany krem maślano - budyniowo - kokosowy
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Średnią wielkości blaszkę u mnie ( 31/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia ( aby papier się nie zsuwał w rogach posmarować masłem ). Na papierze układać warstwami herbatniki
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Na papierze układać warstwami herbatniki na przemian z przygotowanym kremem
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Układanie warstwami herbatniki na przemian z kremem
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Ostatnią warstwą powinien być krem który należy posypać wiórkami kokosowymi
Ciasto bez pieczenia - Raffaello
Schłodzić w lodówce