Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1411]

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne kotlety ziemniaczane plus sos pieczarkowy.. Rewelacyjne połączenie, które pokocha każdy smakosz.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • Kotlety:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki (dodałam nie co więcej) + mąka do obtaczania
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegetta
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 250g pieczarek
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa (najlepiej pieczarkowa)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 3 łyżki maki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kotlety: Ugotowane ziemniaki ( woda nieosolona) dokładnie potłuc, dodać jajko, mąkę, przyprawy i porządnie wymieszać. (Dodałam około 3/4 łyżki soli.) Z ciasta uformować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z obu stron. Jeszcze cieplutkie podawać z sosem pieczarkowym.

Sos: Obraną marchew zetrzeć a tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki w półplasterki. Do garnka nalać wody i dodać kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie, marchew, cebulę i pieczarki. Całość gotować do miękkości warzyw. Przyrządzić zasmażkę. Do rozgrzanego oleju dodać mąkę i mieszając smażyć na rumiany kolor. Zasmażkę połączyć z sosem - mieszając aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. 
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym