Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miał być farsz do pierogów ruskich, wyszły aromatyczne kotleciki do świątecznego mięsa w sosie :)

Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką

 

  • ser biały tłusty lub półtłusty (użyłam tłustego domowej roboty) - 300g
  • ziemniaki ugotowane - 450g,
  • cebula - 2 większe,
  • jajo - 2 o rozmiarze M,
  • czosnek - 1-2 ząbki,
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, curry, papryka słodka mielona, 2 szczypty vegety,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką
Ugotowane ziemniaki rozgnieść razem z twarogiem - można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, ważne aby nie były wodniste. Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Lekko przestudzoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej. Dodać jaja, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobnym talerzu wsypać bułkę tartą. Łyżką nakładać masę do bułki tartej i formować kotleciki. Ważne, aby kotlety nie były za duże, łatwiej nam będzie je przewracać podczas smażenia i nie będą się rozpadać. Smażyć na rumiano na rozgrzanym ogniu i ostrożnie przewracać na drugą stronę. Kotlety są delikatne, po ostudzeniu twardnieją. Podajemy je z dowolnym sosem.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką
Rozgniecione ziemniaki łączymi z twarogiem,cebulą, czosnkiem,przyprawami,jajami
Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką
Masę kładziemy łyżką na bułce tartej, posypujemy bułką i formujemy kotleciki
Kotlety ziemniaczano-twarogowe z cebulką
Kotleciki podsmażamy na rumiano z obu stron