Sposób przygotowania:
Krakersy z siemienia lnianego i sezamu
Mieszamy ze sobą sezam, siemię lniane, cebulę w proszku (lub startą na tarce, na małych oczkach) . Do malej miseczki wbijamy jajko, dodajemy oliwę oraz wodę, dokładnie mieszamy i dodajemy do mieszanki sezamu i siemienia lnianego.
Jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto sezamowo - lniane przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, przykładamy drugi arkusz papieru i rozwałkowujemy na dość cienki płat (ok. 3 min.)
Całość można posypać sola lub ulubionymi przyprawami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 C. i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Potem wyciągamy, przekładamy ciasto na stolnice i kroimy na mniejsze kawałeczki, prostokąty, jeszcze raz wstawimy do piekarnika i zapiekamy na zloty kolor.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto sezamowo - lniane przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, przykładamy drugi arkusz papieru i rozwałkowujemy na dość cienki płat (ok. 3 min.)
Całość można posypać sola lub ulubionymi przyprawami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 C. i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Potem wyciągamy, przekładamy ciasto na stolnice i kroimy na mniejsze kawałeczki, prostokąty, jeszcze raz wstawimy do piekarnika i zapiekamy na zloty kolor.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.