Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mega chrupiące pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z dodatkiem otrąb owsianych w trzech odsłonach- z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową, z chałwą i białym i czarnym sezamem oraz z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Moim faworytem są chałwowe.

Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

 

  • Składniki:
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • 1 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
  • szklanka otrąb owsianych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść siekanych orzechów włoskich
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki chałwy
  • garść sezamu białego i garść sezamu czarnego
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
W malakserze ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i brązowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy płatki i otręby. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy suszoną żurawinę i lekko przesiekane orzechy włoskie. Do drugiej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i gorzką czekoladę. Do trzeciej dodajemy pokruszoną chałwę oraz sezam. Ciasto delikatnie mieszamy z dodatkami. Dzięki temu uzyskamy ciasteczka owsiane o trzech smakach. Maczamy dłonie w wodzie, bierzemy kawałek ciasta - im mniejsze ciasteczka zrobimy, tym będą bardziej chrupiące. Formujemy z niego malutkie ciasteczko. Lepiąc ciasta chałowo-sezamowe warto dłonie zamiast w wodzie oprószyć mąką- po dodaniu chały ciasto robi się bardziej lepiące. Ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej w dużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni termoobieg ok. 25 minut.
Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Etap 1 Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - do ciasta dodajemy żurawinę i orzechy
Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Etap 2 Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - kolejna odsłona to sezam i chałwa
Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Etap 3 Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - ciasteczka lepimy i układamy na blasze
Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Etap 4 Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - ciasteczko w przekroju - wersja ze skórką pomarańczową i gorzką czekoladą