edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kruche słone ciasteczka z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera, ale ja akurat sezam miałam pod ręką. Świetna przegryzka nie tylko do piwa.

Kruche słone ciasteczka z sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche słone ciasteczka z sezamem

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche słone ciasteczka z sezamem
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę. Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość nie większą niż 5 mm. Foremką wyciąć dowolne kształty i ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut do zrumienienia.
Kruche słone ciasteczka z sezamem
Do kruszonki z mąki i masła dodać żółtka.
Kruche słone ciasteczka z sezamem
Ze schłodzonego ciasta wyciąć ciasteczka w dowolnym kształcie.
Kruche słone ciasteczka z sezamem
Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Kruche słone ciasteczka z sezamem
Piec około 15 - 20 minut do zrumienienia.

Tagi:

jajko jajka