olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Krawaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

słodkie ciasteczka w kształcie krawatów, będą idealnie dopasowane do ciast wielkanocnych.

Krawaty

Składniki:

Krawaty

 

  • 25dag mąki pszennej
  • kostka masła
  • 3/4 szkl. wody
  • 15dag dżemu truskawkowego
  • do posypania:
  • 8 łżek cukru pudru
  • 1/3 opak cukru waniliiowego

Sposób przygotowania:

Krawaty
Z 3/4 ilości mąki uformować kopczyk, zrobić wgłębienie i wlewać powoli wodę, zarabiając nożem. Potem ciasto zagnieść w rękach. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, przykryć czystą ściereczką. Ciasto pokroić w paski o szerokości ok. 3cm i dług. około 12 cm. Paski zwinąć raz (przekręcić w środku) i po obu stronach zwinięcia nałożyć trochę dżemu. Układać na blachach i piec w bardzo gorącym piekarniku (ok.250 C) przez 10 minut. Po zrumieneniu wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym . Podawać świeże, najlepiej od razu po upieczeniu.