lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Krem...

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny deser na zimno...

Krem...

Składniki:

Krem...

 

  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Krem...
Do śmietany dodać cukier wanilinowy, a następnie zagotować i odstawić, żeby wystygła. Żółtka oraz 1/4 szklanki cukru pudru i zwykły cukier ubić ze sobą bardzo dokładnie na jednolitą masę. Do masy z żółtek dodać ugotowaną wcześniej i ostudzoną śmietaną. Krem wlać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 100 stopni przez około 30 minut. Upieczony krem ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na około jedną godzinę. 1/3 tabliczki czekolady roztopić w tzn. kąpieli wodnej, a następnie delikatnie polać nią upieczony krem. W następnej kolejności deser posypać jeszcze kilkoma kostkami czekolady. Później deser przyozdobić jeszcze bitą śmietaną. Truskawki umyć, oderwać ogonki i przyozdobić nimi krem. Smacznego!

Tagi:

krem czekolada