BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krem budyniowy z masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem budyniowy na bazie masła to uniwersalny krem, który możemy zastosować do ciast tortów oraz deserów. Krem jest puszysty i bardzo smaczny. Taki krem możemy połączyć na przykład z rozkruszoną chałwą i mamy smaczny krem o smaku chałwy. Polecam.

Krem budyniowy z masłem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krem budyniowy z masłem

 

  • masło 200 g,
  • budynie bez cukru 2 op. po 40 g
  • mleko 3 szkl, ( 600 ml ),
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier puder 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy z masłem
Do rondla z grubym dnem wlej mleko (2 szkl.) dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami (po 40 g 1 op), Mleko z cukrem doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz płomień gazu i wlej dobrze wymieszany budyń z mlekiem cały czas mieszając. Gotuj mieszając tak długo aż budyń się ponownie zagotuje i zgęstnieje. Ugotowany budyń odstaw do całkowitego przestudzenia okrywają folią spożywczą.

Masło prawdziwe bez domieszek (pamiętaj, aby masło miało temperaturę pokojową) pokrój w kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce całkowicie dobrze wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia to znaczy, że następną łyżkę budyniu dodawaj po całkowitym połączeniu się masła z budyniem i krem gotowy.

Smacznego.



Porada;

Krem budyniowy możesz przygotować na bazie domowego budyniu.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krem budyniowy z masłem
Do rondla z grubym dnem wlej mleko (2 szkl. ) dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj
Krem budyniowy z masłem
Mleko z cukrem doprowadź do zagotowania , następnie zmniejsz płomień gazu i wlej dobrze wymieszany budyń z mlekiem cały czas mieszając
Krem budyniowy z masłem
Masło pokrój w kawałki i przełóż do wysokiego naczynia , dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach
Krem budyniowy z masłem
Następnie dodawaj stopniowo po łyżce całkowicie dobrze wystudzonego budyniu
Krem budyniowy z masłem
Krem budyniowy gotowy