jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem brokułowy z knedelkami z macy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa brokułowa inaczej podana.

Krem brokułowy z knedelkami z macy

Składniki:

Krem brokułowy z knedelkami z macy

 

  • 1 brokuł
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • kilka płatków macy
  • 1 duże jajo (lub 2 małe)
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki twarożku mielonego
  • siekana pietruszka
  • sól,biały pieprz do smaku
  • szcypior i paseczki peperoni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem brokułowy z knedelkami z macy
Macę rozkrusz na drobno, dodaj jajo, twarożek. makę - wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj je, kładąc łyżką na bulionie warzywnym.
Wyjmij z wywaru na miseczkę.
W gorącym bulionie ugotuj obranego i pokrojonego drobno brokuła oraz ziemniaki.
Gdy warzywa będą miękkie -zmiksuj je.
Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Dodaj posiekaną pietruszkę.
Podawaj zupę gorącą, w talerzach z knedelkami, udekorowaną ostrą papryczką i szczypiorem.

Tagi:

brokuły