kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Krem brulee

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

DO garnka włożyć jabłka pokrojone w kostkę z sokiem z cytryny i - dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Krem brulee

Składniki:

Krem brulee

 

  • jabłka 450 g
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • woda 4 łyżki
  • rodzynki 25 g
  • śmietana kremówka 600 ml
  • cynamon 1 laska
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier puder 50 g
  • cukier brązowy 4 łyżki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem brulee
Do rondla wlać 450 ml kremówki z laską cynamonu i doprowadzić do wrzenia - odstawić i po 10 minutach wyjąc cynamon. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę. Dodać pozostałe 150 ml śmietany, wymieszać ją wcześniej z podgrzaną śmietaną i gotować na średnim ogniu ok 15-20 minut aż zgęstnieje. Mieszankę z jabłek wyłożyć do kokilek i na to masę ze śmietany i odstawić do wystygnięcia. Deser posypać brązowym cukrem i karmelizować w piekarniku 2-3 minuty (mocno nagrzany). Następnie znowu schłodzić.