Sposób przygotowania:
krem bryle
•W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
•Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
•Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
•Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
•Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
•Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
•Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
•Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
•Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
•Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
•Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.