kineczka1412

kineczka1412

Kucharz
[Przepisów: 12]

krem bryle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to deser pyszny i lekki.

krem bryle

Składniki:

krem bryle

 

  • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 laska wanilii

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

krem bryle
•W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
•Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
•Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
•Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
•Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
•Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.