Sposób przygotowania:
Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymiETAP 1:
Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna.
Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia.
Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.
ETAP 2:
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę. Por w krążki. Na rozgrzany olej wrzucić rozdrobnione warzywa i zeszklić je.
ETAP 3:
Następnie dodać cukinię ( mrożonej nie rozmrażać).
ETAP 4:
Po około 5 minutach dodać paprykę ( w przypadku mrożonej cukinii-doprowadzić do jej rozmrożenia w garnku i odparowania i wtedy dodać paprykę).
Dodać wodę i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zmiksować.
ETAP 5:
W między czasie marchewkę umyć,osuszyć i obrać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić na długie i cienkie paski.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć paski marchewki jeden przy drugim.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 10-12 minut. Po około 5 obrócić każdy chip na drugą stronę. Smacznego!
biedroneczki