marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem-deser.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czekoladę rozpuścić,kremówkę i cukier zagotować w rondelku,dodać do masy czekoladowej.Dodać żółtka.Wlać masę do kokilek.Zapiekać ok.30 min.

Krem-deser.

Składniki:

Krem-deser.

 

  • 1,5 miarki kremówki,
  • 1,4 miarki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej z posmakiem pomarańczowym,
  • 1/2 miarki konfitury wiśniowej lub ananasowej.

Sposób przygotowania:

Krem-deser.
Czekoladę połamać i wrzucić do rondla, czekając aż się rozpuści. Kremówkę z cukrem miarkami dodać do osobnego garnuszka i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do masy czekoladowej. Żółtka zahartować i dodać do reszty. Masę wlać do kokilek, na formę nalać wody, postawić na to kokilki i zapiekać deser w kąpieli wodnej w temp.180 st.C przez 30 min. Po wyjęciu ostudzić i wstawić do lodówki na 40 min. Na dekorację przeznaczyć resztę kremówki, którą ubić z łyżką cukru na sztywno. Schłodzić i dekorować deser kleksami bitej śmietany z kleksami konfitury wiśniowej lub ananasowej.

Tagi:

czekolada